Steunen: een interessant woord. Het betekent zowel ‘helpen’ als ‘klagen’. Er wordt dagelijks heel wat afgesteund. Helaas vooral in de negatieve zin van het woord. En ongemerkt doen we er soms allemaal wel eens aan mee. Zo viel me afgelopen maand, tijdens de stakingsdag in het onderwijs, op hoe snel we daar als ouders over lopen te steunen. Natuurlijk is het lastig om opvang voor je kinderen te regelen, of zelf een dag vrij te moeten nemen. Maar het is voor een goed doel: het onderwijs. Al die hardwerkende leraren die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

Tijdens diezelfde stakingsdag stapten er twee enthousiaste basisscholieren bij Tof Koekie binnen. De jongens vertelden dat ze al de hele dag bezig waren met Heitje voor een Karweitje. Ze wilden 20 euro bij elkaar verdienen, maar…. het was al vier uur ’s middags en ze hadden nog niks opgehaald. Geen enkele winkelier of horecaondernemer had een klusje voor hen. Of niemand had er geld voor over. Maar de jongens hielden de moed erin, zonder te kreunen of steunen.

Ik begreep er niks van. Daar stonden ze, twee toffe scholieren die – in plaats van de hele middag naar hun iPad staren – erop uit waren getrokken om iets nuttigs te doen in hun vrije tijd. De twee schatten brachten onze lege flessen weg en liepen daarna, smullend van een cupcake, tevreden onze zaak uit. Twee euro kostte het ons, en dat hadden we er graag voor over om hen te steunen.

’s Avonds dacht ik hieraan terug, toen ik voor het eerst het reclamespotje van Bavaria op tv zag. De commercial is duidelijk: het is geen feest op de wereld. Er is een hoop gezever, gezeik en gezanik. Maar… tijdens carnaval staan we hier in het Zuiden, ondanks alle tegenstellingen, vier dagen gezellig naast elkaar. Daarom verdient carnaval volgens het bekende biermerk de Nobelprijs voor de Vrede.

Als ik de volgende dag door de Bossche straten naar Tof Koekie loop en om me heen kijk, zie ik overal de Oeteldonkse Vaandels hangen. De rood-wit-gele vlaggen, waarmee je als Bosschenaar laat zien dat je een Oeteldonks hart hebt. Dat je de organisatie achter dat vredelievende feest der feesten steunt. Zo’n vaandel kost 99 euro. Best een aardig bedrag om een belangrijk cultureel fenomeen te steunen.

Ik vind de jeugd ook een belangrijk fenomeen. Onze kinderen zijn de volwassenen van de toekomst. Dus als we geld uit kunnen geven aan het carnavalsfeest, dan kunnen we een paar ijverige scholieren ook met een paar euro steunen. Als we geld uitgeven aan een paar lekkere biertjes, kunnen we ook andere belangrijke zaken steunen.

Zo werken wij bijvoorbeeld samen met Bird Brewery. Wij steunen hun initiatief om bij te dragen aan een groenere wereld: voor elke liter bier die wij bij Tof Koekie schenken, plant Bird Brewery één boom. We hebben inmiddels al 136 bomen geplant!

Op deze manier proberen wij ons steentje bij te dragen. Daarom zeg ik: laten we allemaal wat minder kreunen en elkaar wat vaker steunen. Laten we er niet alleen tijdens carnaval, maar ook op de volgende stakingsdag een feestje van maken. Wij steunen de staking! Wij steunen de jeugd! Wij steunen de toekomst! En we steunen carnaval! En of je nu rood, wit, geel of groen bent; Tof Koekie is er elke dag voor alle steunende (in beide betekenissen ;-)) ouders en hun kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *